Musikerförbundet

08-587 060 00 | Webbmejl  |  Kontakt  | MobilvyLänkar  |  Pressrum  |

MINA SIDOR

Du är här: Hem MEDLEMSSERVICE Upphovsrättslig trygghet Din upphovsrätt

fredag24 maj 2024

Din upphovsrätt 

 

Nöjesindustrins hela fundament vilar på upphovsrätten och alla tjänar på att den fungerar väl eftersom den är en källa till försörjning för många musiker, kompositörer och artister. Musikerförbundet värnar om en stark upphovsrätt och stödjer insatser som syftar till att bevara den. Genom ditt medlemskap får du tillgång till tjänster som skyddar dina rättigheter på området.

 

Vad är upphovsrätt?

Upphovsrätt och närstående rätt är besläktade och innefattar en ekonomisk rätt att få ersättning för det man skapat eller framfört. Det innefattar också en ideell rätt, som innebär rätten att omnämnas i samband med att ett verk säljs eller framförs samt att ingen får använda verket eller framförandet på ett kränkande sätt.

Upphovsrätten är unik på det sättet att man får den i samma stund som man skapar något – det behövs med andra ord ingen särskild registrering.

 

Förhandlingshjälp och rådgivning

Är du A-, D- eller F-medlem har du rätt till förhandlingshjälp och gratis rådgivning kring dina avtal. Vi förhandlar avtal för våra medlemmar mot olika musikbolag i Sverige och utomlands.

 

Hjälp vid upphovsintrång och avtalsbrott

Om någon har använt din musik utan ditt medgivande eller bryter ett avtal genom att till exempel ställa in en spelning kan Musikerförbundet verka för att du ska få ersättning.

 

Deponera ditt verk

Musikerförbundets medlemmar kan deponera sina verk hos oss och vi rekommenderar dig som upphovsperson att utnyttja tjänsten. Om inte annat som bevis på att verket existerat vid en viss tidpunkt.

 

 

 

 

Få vårt nyhetsbrev

captcha

Följ oss

Håll dig uppdaterad med det senaste från vårt nätverk.

 

FacebookTwitter

S

 

 

 

 

 

 

Om Musikerförbundet

Vi är fackförbundet för dig som jobbar med musik. Genom facklig och politisk kamp förbättrar vi våra medlemmars upphovs- och arbetsrättsliga villkor och verkar för att musiker och artister ska få en rättvis del av det ekonomiska värde de skapar i samhället.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om webbsidan